התיקון לחוק למניעת אלימות במשפחה (פיקוח טכנולוגי להבטחת קיומו של צו הגנה) קובע מספר הרחבות על צו ההגנה אותו רשאי בית המשפט לתת כדי למנוע התנהגות אלימה של אדם ופוגענית של אדם כנגד בן משפחתו.


מטרת צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי היא ביצוע איכון אלקטרוני כנגד אדם כנגדו הוצא צו ההגנה, זאת על-מנת למנוע מראש מצבים בהם האדם עלול להפר את צו ההגנה ולהוות סיכון כלפי בן משפחתו.


תוקפו של צו הגנה בתנאי פיקוח אלקטרוני הוא לפרק זמן של עד שישה חודשים, עם אפשרות להארכה נוספת על-ידי בית המשפט.


לשם יישום אמצעי הפיקוח הטכנולוגי בצו ההגנה, הוקמה יחידת פיקוח טכנולוגי שתפקידה לדאוג לשלום בן המשפחה ולעמוד עימו בקשר רציף, ולדאוג כי הפיקוח הטכנולוגי כנגד האדם המאיים אכן מתקיים כסדרו וללא תקלות, וכי האדם לגביו הוצא הצו איננו מפר אותו.


לפי החוק למניעת אלימות במשפחה, במקרים שבהם אדם נוהג בהטרדה, באיום, באלימות פיזית, התעללות נפשית או באלימות מינית כלפי בן משפחתו, ניתן לפנות לבית המשפט ולהגיש בקשה להוצאת צו הגנה. התיקון לחוק קובע הרחבות על צו ההגנה, ומיישם אמצעי פיקוח טכנולוגיים כלפיו האדם המאיים.



מטרת האמצעי לפיקוח טכנולוגי הוא להתריע במצבים בהם אדם מפר את צו ההגנה, או לחילופין במצבים בהם אדם מתקרב למקום הימצאותו של בן משפחתו, באופן המפר את צו ההגנה.
על אדם כלפיו הוצא צו הגנה בתנאי פיקוח אלקטרוני חל איסור להיכנס לאיזור, יישוב, או מיקום אחר שקבע בית המשפט בו נמצא בן המשפחה המאוים. בנוסף, צו ההגנה בתנאי פיקוח אלקטרוני מתריע ליחידת הפיקוח כשאדם לגביו הוצא הצו מתקרב לטווח בו נמצא בן המשפחה.
הגורמים המוסמכים ביחידת הפיקוח הטכנולוגי אשר תפקידם לעקוב אחר האדם המאיים מקבלים התראות ישירות במצבים בהם אותו אדם מתקרב לבן המשפחה באופן שעלול להפר את הצו. במצבים אלו הגורמים המוסמכים יכולים לפעול במספר דרכים בכדי להבטיח את שלום בן המשפחה המאוים, לרבות יצירת קשר מיידי עם בן המשפחה, שליחת גורם סיוע אזרחי אל עבר בן המשפחה, יצירת קשר ישיר עם האדם לגביו הוצא צו, ובנוסף עדכון משטרת ישראל.
לבן המשפחה להגנתו הוצא הצו עומדים מוקדנים וגורמי סיוע אזרחי מוסמכים אשר עברו הכשרה מתאימה, עימם הוא יכול לעמוד בקשר רציף בכדי לוודא כי אמצעי הפיקוח הטכנולוגי כלפי האדם המאיים פועל כסדרו ללא תקלות, לבצע התקנות של אמצעי איכון נוספים ככל שנדרש, וכן לתאם הגעה בתיאום עם בן המשפחה למקום מגוריו כדי לספק לו הסברים אודות המכשיר הטכנולוגי.



אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים

  • בית המשפט רשאי להוציא צו באמצעי פיקוח אלקטרוני כאשר הוא שוכנע כי השימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי נדרש לצורך הגנה על בן המשפחה, כאשר מתקיים חשש ממשי להפרה של צו ההגנה, או בשל סכנה גבוהה הנשקפת מהאדם שכלפיו ניתן או מתבקש הצו, כלפי בן המשפחה
  • האדם שלגביו מתבקש הצו בתנאי פיקוח טכנולוגי הורשע בעבר בעבירת אלימות, או בעבירה אחרת שחומרתה מצדיקה הטלת הפיקוח הטכנולוגי
  • האדם שלגביו מתבקש הצו בתנאי פיקוח טכנולוגי הפר בעבר צו הגנה שהוצא נגדו.
  • כנגד האדם שלגביו מתבקש הוצאת צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי התקבלה הערכת מסוכנות או הערכת מסוכנות קודמת על ידי גורמים חיצוניים מוסמכים.


מתן צו הגנה כלפי בן משפחה קטין

  • בית המשפט רשאי להוציא צו הגנה בתנאי פיקוח אלקטרוני כנגד אדם להגנת בן משפחתו הקטין
  • אמצעי הפיקוח הטכנולוגי חל כלפי מקום מגוריו של הקטין או מקום אחר בו מצוין הקטין כפי שיקבע בית המשפט.
  • הוצאת צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי כלפי קטין מחייבת הסכמה של הורה או אפוטרופוס (שאיננו האדם כלפיו מתבקש או ניתן הצו).
    • אם הקטין הוא בן 14 שנים ומעלה - נדרשת הסכמתו להוצאת הצו.
  • בית המשפט רשאי להורות על הוצאת צו בתנאי פיקוח טכנולוגי כלפי קטין גם בהעדר הסכמות של הורה, אפוטרופוס או הקטין עצמו, בנסיבות מיוחדות.

יחידת הפיקוח הטכנולוגי

במסגרת התיקון לחוק הוקמה יחידת פיקוח טכנולוגי שתפקידה לדאוג לשלום בן המשפחה אשר להגנתו הוצא הצו, ולעמוד עימו בקשר רציף, ולדאוג כי הפיקוח הטכנולוגי כנגד האדם המאיים אכן מתקיים כסדרו ללא תקלות, וכי האדם המאיים לא מפר את הצו.

ביחידת הפיקוח הטכנולוגי עובדים מנהלים, מבררים ומוקדנים מוסמכים אשר עברו הכשרה מתאימה מטעם המשרד לביטחון לאומי. תפקידם לספק מידע לבן המשפחה אודות אמצעי הפיקוח הטכנולוגי, לבצע התקנות של אמצעי הפיקוח הטכנולוגי ולתקן תקלות, לעקוב אחרי האדם כלפיו הוצא הצו, וכן לעמוד בקשר רציף עם בן המשפחה, ואף להגיע למקום מגוריהם בתיאום עם בן המשפחה וקבלת הסכמתו כדי להסביר לו אודות אופן פעולת האמצעי הפיקוח הטכנולוגי.


למי ואיך פונים

במסגרת התיקון לחוק הוקמה יחידת הפיקוח הטכנולוגי בה פועלים מוקדנים מוסמכים משירות בתי הסוהר אשר תפקידם לעמוד בקשר רציף עם בן המשפחה, וליידע אותו כשהאדם המאיים עלול להפר את הצו. למידע נוסף ראו צו הגנה

שלבי ההליך

הגשת הבקשה

בית משפט השלום, בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי בעניינים שהוא מוסמך לדון כלפיהם רשאי להוציא צו הגנה לבקשת בן משפחה, היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, תובע משטרתי, או עובד סוציאלי שהתמנה על פי חוק הנוער (טיפול והשגחה)

הגדרת בן משפחה

כולל גם מי שהיא בן משפחה בעבר, והוא אחד מאלה:

    1. בן זוג, הורה או בן זוג של הורה, הורה של בן זוג או בן זוגו של ההורה, סב או סבתא, צאצא או צאצא של בן זוג, אח או אחות, גיס או גיסה, דוד או דודה, אחיין או אחיינית;
      1. מי שאחראי לצרכי מחייתו, בריאותו, חינוכו או שלומו של קטין או חסר ישע, המתגורר עמו, וקטין או חסר ישע המתגורר עם מי שאחראי עליו כאמור;

דיון בבית משפט והוצאת הצו הגנה

ראו צו הגנה


חשוב לדעת

הפרת הוראה מהוראות צו ההגנה היא עבירה פלילית שעלולה להביא למעצר של האדם כלפיו הוצא הצו ואף להגשת כתב אישום נגדו.

ראו גם

    גורמים מסייעים

    • משטרה*
    • שירות בתי הסוהר*
    • מענה ממשלתי מרכזי*

    מקורות משפטיים ורשמיים

    פסקי דין

    חקיקה ונהלים

    [ קישור לחוק הרשמי https://he.wikisource.org/wiki/%D7%97%D7%95%D7%A7_%D7%9C%D7%9E%D7%A0%D7%99%D7%A2%D7%AA_%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%AA_%D7%91%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%97%D7%94]


    הרחבות ופרסומים

    תודות