החוק מיועד למי שמאוים או מתוקף על ידי בן משפחתו ונועד להגן עליו מפני עבירות אלימות כלפיו.
את הבקשה מגישים לבית משפט השלום, בית משפט לענייני משפחה או לבית הדין הדתי (רבני, שרעי, נוצרי)


חוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לבית המשפט להוציא צו הגנה, לבקשת בן משפחה, היועץ המשפטי לממשלה, תובע משטרתי, או עובד סוציאלי, מפני אדם אחר אשר השתמש באלימות כנגד בן משפחה או אם התנהגותו מסוכנת באופן ממשי לבני משפחתו, וזאת על מנת להגן עליו מפניו.


אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים

על מנת להגן על בן משפחה מאוים, מאפשר התיקון החוק למניעת אלימות במשפחה לבית המשפט להשתמש בפיקוח טכנולוגי להבטחת קיומו של צו ההגנה, זאת באמצעות אמצעי טכנולוגי או אפליקציה, על מנת לאכן את מקום הימצאו של הפוגע ולהתריע כאשר הוא מפר את צו ההגנה.

יצוין כי עד מועד תיקון זה בית המשפט היה רשאי להוציא צו הגנה מפני אדם אחר תחת תנאים ומגבלות, כמו ערבות כספית, התחייבות לעבור טיפול או כל הוראה אחרת הנדרשת לדעת בית המשפט כדי להבטיח את קיום צו הגנה.

  • בית המשפט רשאי להוציא צו הגנה מפני אותו אדם, בהתקיים אחד מהתנאים הבאים לגביו:
  1. אותו אדם נהג באלימות בבן משפחתו, ביצע בו עבירת מין או כלא אותו שלא כדין, וזאת בסמוך לפני הגשת הבקשה;
  2. התנהגותו בסבירות גבוהה מהווה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו או שהוא עלול לבצע בו עבירת מין;
  3. התעלל בבן משפחתו התעללות נפשית מתמשכת, או התנהג באופן שאינו מאפשר לבן משפחתו ניהול סביר ותקין של חייו.


  • באמצעות צו ההגנה יכול בית המשפט לאסור על אדם:
  1. להיכנס לדירה בה מתגורר בן משפחתו או להימצא בתחום מרחק מסויים מאותה דירה, והוא אף אם יש לו זכות כלשהי בה או להיכנס למקום מסוים אחר שבו שוהה בן משפחתו באופן קבוע במהלך שגרת חייו, לרבות מקום עבודתו, או להימצא בתחום מרחק מסוים מאותו מקום;
  2. להטריד את בן משפחתו בכל דרך ובכל מקום;
  3. לפעול בכל דרך המונעת או המקשה על שימוש בנכס המשמש כדין את בן משפחתו, והוא אף אם יש לו זכות כלשהי בנכס;
  4. להימצא בתחום מרחק מסוים ממקום הימצאו של בן משפחתו, ביודעו כי בן המשפחה נמצא באותו מקום.

למי ואיך פונים

  • בהתאם לחוק זה, מי שיכול להגיש את הבקשה לבית המשפט הם:
    • בן משפחה מאוים/מותקף, לרבות מי שהיה בן משפחה בעבר והוא אחד מאלה: בן זוג (לרבות ידועים בציבור) או בן זוג של הורה, הורה של בן זוג או בן זוגו של ההורה, סב או סבתא, צאצא או צאצא של בן זוג, אח או אחות, גיס או גיסה, דוד או דודה, אחיין או אחיינית
    • אדם אשר אחראי לצרכי מחייתו, בריאותו, חינוכו או שלומו של קטין או חסר ישע, המתגורר עמו, וקטין או חסר ישע המתגורר עם מי שאחראי עליו. הגדרת קטין בחוק הגדרת חסר ישע בחוק
    • היועץ המשפטי לממשלה או נציגו
    • תובע משטרתי
    • עובד סוציאלי שהתמנה על פי חוק הנוער או על פי חוק הגנה על חוסים.

שלבי ההליך

  • התנאים למתן צו הגנה הכולל אמצעי פיקוח טכנולוגי:
  1. בית המשפט שוכנע כי שימוש באמצעי זה דרוש לשם הגנה על בן המשפחה, בשל חשש ממשי להפרה של צו ההגנה או בשל סכנה גבוהה הנשקפת מהאדם שכלפיו מתבקש הצו.
  2. האדם שכלפיו מתבקש צו ההגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי הורשע בעבר בעבירת אלימות או בעבירה חמורה אחרת המצדיקה את הטלת הפיקוח, והוגש נגדו כתב אישום בעבירות כאמור
  3. האדם שכלפיו מתבקש צו ההגנה בפיקוח טכנולוגי הפר צו הגנה קודם שניתן כלפיו
  4. התקבלה הערכת מסוכנות לפי סעיף 6א לחוק או שהובאה בפני בית המשפט הערכת מסוכנות קודמת בעניינו של מי שכלפיו מבוקש צו ההגנה; לא ניתן להגיש לבית המשפט הערכת מסוכנות שנערכה ביוזמת מי מהצדדים.
  • על אף תנאים אלו, בהתאם לסעיף 3(ב)(ה), רשאי בית המשפט לתת צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי אם שוכנע על פי הראיות כי יש סכנה גדולה וממשית לחייו של בן המשפחה המבקש את הצו. על בית המשפט לתת החלטה זו מנימוקים מיוחדים שירשמו.
  • בעת שקילת מתן צו ההגנה על בית המשפט לבחון את הפגיעה בפרטיותו ובחופש התנועה של האדם כלפיו מתבקש הצו אל מול הסכנה הנשקפת לשלומו של בן המשפחה המבקש את הצו, כאשר לדעתו אין אמצעי פיקוח אחר אשר פגיעתו פחות יותר.
  • אם החליט בית המשפט כי יש מקום למתן צו הגנה לאדם מפני אדם אחר, רשאי הוא להחליט כי יש מקום בפיקוח אמצעי טכנולוגי על מנת להבטיח את קיום צו ההגנה, זאת לאחר שניתנה הסכמתו של בן המשפחה שעליו צפוי הצו להגן והוא קיבל הסבר על אמצעי הפיקוח ואיסוף המידע אודותיו.
  • בית המשפט לא יתן צו הגנה האוסר על אדם להימצא מרחק מסוים מבן משפחתו אם הוא קטין או חסר ישע וזאת בהתקיים תנאים אחרים אשר נועדו לשמור על קיום הצו כמו דרישה לערובה או כל הוראה אחרת שיחליט בית המשפט.
  • בעת הדיון למתן צו הגנה בפיקוח טכנולוגי על יחידת הפיקוח למסור הודעה לבית המשפט, תוך חמישה ימים, האם ישנו אמצעי פיקוח פנוי, האם ישנה התכנות טכנולוגית לשימוש באמצעי, המלצת משטרת ישראל.

במידה ומדובר בצו הגנה כלפי קטין, הוא יינתן בכפוף לכך שהאמצעי הפיקוח יופעל לגבי מקופם מגוריו של הקטיו או מקום אחר שיורה עליו בית המשפט וכן ניתנה הסכמת הורהו או אפוטרופסו של הקטין, שאינו המפוקח, ואם מלאו לקטין 14 שנים – ניתנה גם הסכמתו לצו.

צו ההגנה אשר ינתן על ידי בית המשפט יכלול בתוכו את כל התנאים, האיסורים וטווחי המרחק שמותר למפוקח לשהות בהם.


הארכת צו ההגנה

בהתאם לסעיף 3(ב)(י) ניתן לבקש להאריך את תוקפו של הצו בתנאי פיקוח טכנולוגי, בי המשפט רשאי לבקשה הערכת מסוכנות חדשה או הודעה נוספת מעודכנת מיחידת הפיקוח.




חשוב לדעת

ראו גם

חוק למניעת אלימות במשפחה

גורמים מסייעים

מקורות משפטיים ורשמיים

פסקי דין

חקיקה ונהלים

חוק למניעת אלימות במשפחה

הרחבות ופרסומים

תודות