תיקון לחוק למניעת אלימות במשפחה

תוקפו של תיקון לחוק זה יהיה עד ליום 6.8.2026, בתום שלוש שנים מיום 6.8.2023.



צו הגנה

  • בית המשפט רשאי לתת צו האוסר על אדם לעשות אחת מהאפשרויות הבאות:
    • להיכנס למקום אחר שבו שוהה בן משפחתו באופן קבוע במהלך שגרת חייו, לרבות מקום עבודתו, או להימצא בתחום מרחק מסוים מאותו מקום.
    • להימצא בתחום מרחק מסוים ממקום הימצאו של בן משפחתו, ביודעו כי בן המשפחה נמצא באותו מקום

צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי

  • בצו הגנה אשר אוסר על כניסה לדירה בה מתגורר בן משפחה או להיכנס למקום מסוים אחר שבו שוהה בן המשפחה באופן קבוע - רשאי בית המשפט לכלול הוראה בדבר שימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי, אם מתקיימים התנאים הבאים:
    1. בית המשפט שוכנע כי שימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי נדרש לשם הגנה על בן המשפחה, בשל חשש ממשי להפרה של צו ההגנה או בשל סכנה גבוהה הנשקפת מהאדם שכלפיו ניתן או מתבקש הצו, כלפי בן המשפחה שלהגנתו ניתן או מתבקש הצו;
    2. האדם שכלפיו מתבקש צו בתנאי פיקוח טכנולוגי הורשע בעבר בעבירת אלימות, או בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה ונסיבותיה, יש הצדקה להטלת הפיקוח, והוגש נגדו כתב אישום בעבירות כאמור או שהופר צו הגנה קודם שניתן כלפיו;
    3. התקבלה הערכת מסוכנות או שהובאה בפני בית המשפט הערכת מסוכנות קודמת בעניינו של מי שכלפיו ניתן או מבוקש צו ההגנה. אולם לא תבוא בפני בית המשפט הערכת מסוכנות שנערכה ביוזמת מי מהצדדים או מי מטעמם, לפי בחירתם.
  • צו הגנה יינתן לאחר שניתנה הסכמתו של בן המשפחה שלהגנתו ניתן הצו לשימוש באמצעי הפיקוח והוא קיבל הסבר על אמצעי הפיקוח ויעילותו ואיסוף המידע על אודותיו.

אם ניתן הצו להגנתו של בן משפחה שהוא קטין -יש לעמוד גם בתנאים הבאים:

    1. אמצעי הפיקוח הטכנולוגי יופעל לגבי מקום מגוריו של הקטין או מקום אחר שיורה עליו בית המשפט;
    2. ניתנה הסכמת הורהו או אפוטרופסו של הקטין, שאינו המפוקח. אם מלאו לקטין 14 שנים - ניתנה גם הסכמתו לצו. ואולם בית המשפט רשאי להורות על שימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי אף ללא הסכמת הקטין, ההורה או האפוטרופוס, בנסיבות מיוחדות שירשמו.
  • בית המשפט לא ייתן צו הגנה האוסר על אדם להימצא בתחום מרחק מסוים ממקום הימצאו של בן משפחתו, ביודעו כי בן המשפחה נמצא באותו מקום, אלא אם הצו הוא להגנתו של בן משפחה שאינו קטין או חסר ישע, ובית המשפט כלל בצו הוראה בדבר שימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי כלפי המפוקח וכלפי בן המשפחה שלהגנתו ניתן הצו. צו הגנה זה יינתן לאחר שניתנה הסכמתו של בן המשפחה שלהגנתו ניתן הצו לשימוש באמצעי הפיקוח, כולל הסכמתו לניטור מקום הימצאו, והוא קיבל הסבר על אמצעי הפיקוח ויעילותו ועל איסוף המידע על אודותיו.
  • בית המשפט ייתן צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי לאחר ששקל את הפגיעה בפרטיותו ובחופש התנועה של האדם שכלפיו ניתן או מתבקש הצו, אל מול הסכנה הנשקפת לשלומו של בן המשפחה שלהגנתו ניתן או מתבקש הצו.
* למרות התנאים למתן צו הגנה הכולל הוראה לשימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי, אם בית המשפט שוכנע שעל פי הראיות שהובאו בפניו יש סכנה גבוהה וממשית לחייו של בן המשפחה שלהגנתו ניתן או מתבקש צו ההגנה, רשאי לתת צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי, מנימוקים מיוחדים שיירשמו. 
  • בדיון למתן צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי, תמסור יחידת הפיקוח הטכנולוגי הודעה לבית המשפט, בתוך חמישה ימים מהמועד שבו ביקש בית המשפט לקבלה, על כל אלה:
    1. קיומו של אמצעי פיקוח טכנולוגי פנוי;
    2. קיומה של היתכנות טכנולוגית לשימוש באמצעי כאמור בנסיבות העניין;
    3. המלצת משטרת ישראל שאישר קצין משטרה מוסמך בדבר טווח ההפרה וטווח האזהרה;
  • צו הגנה שניתן להגנתו של בן משפחה שהוא קטין, יינתן בכפוף לתנאים אלה:
    1. אמצעי הפיקוח הטכנולוגי יופעל לגבי מקום מגוריו של הקטין או מקום אחר שיורה עליו בית המשפט;
    2. ניתנה הסכמת ההורה או האפוטרופוס של הקטין, שאינו המפוקח, ואם מלאו לקטין 14 שנים – ניתנה גם הסכמתו לצו; ואולם בית המשפט רשאי להורות על שימוש באמצעי פיקוח טכנולוגי אף ללא הסכמת הקטין, הורהו או אפוטרופסו, בנסיבות מיוחדות שיירשמו.
  • סבר בית המשפט כי מתקיימים התנאים למתן צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי, אך אין בנמצא אמצעי פיקוח טכנולוגי פנוי, רשאי הוא להורות על צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי מותנה, ויבהיר לצדדים את משמעות הצו.
  • בצו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי יורה בית המשפט מהו טווח ההפרה ומהו טווח האזהרה לעניין האיסורים הכלולים בצו, ויבהיר למפוקח את משמעות הצו, את תנאיו ואת תוצאות הפרתו, וכן את חובתו לענוד את אמצעי הפיקוח הטכנולוגי בהתאם להוראות הצו.

הקמת יחידת פיקוח טכנולוגי

  • בשירות בתי הסוהר תוקם יחידת פיקוח טכנולוגי, שתבצע את התפקידים הבאים:
    1. ניטור של מקום הימצאו של מפוקח באמצעי הפיקוח הטכנולוגי שבו נעשה שימוש על פי צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי;
    2. ניטור של מקום הימצאו של בן המשפחה שלהגנתו ניתן צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי.
    3. מניעת הפרה של צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי, באמצעות אזהרת המפוקח, בירור מולו, ובמקרים המתאימים – הזעקת כוח משטרתי על פי נוהל שייקבע;
    4. הגנה על בן המשפחה שלהגנתו ניתן צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי ואזהרתו מפני חשש להפרת הצו, ובמקרים המתאימים – הזעקת כוח משטרתי או גורם סיוע אזרחי למקום הימצאו, או שניהם.

מאגר מידע

  • יחידת הפיקוח הטכנולוגי תקים ותנהל מאגר שיכלול מידע שהתקבל מאמצעי פיקוח טכנולוגיים על נתוני איכון המעידים על הפרת צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי או על כניסה לטווח אזהרה, בלבד.
  • מאגר המידע יהיה חסוי, לא יימסר מידע ממנו אלא לפי החוק ולא יחובר לרשת תקשורת מחשבים, למעט לרשת תקשורת מחשבים באחזקת שירות בתי הסוהר.
  • לא תתאפשר גישה למאגר המידע, למעט למורשה גישה שנקבע לפי חוק זה.
  • לא ייעשה שימוש במידע שבמאגר המידע נגד בן משפחה שלהגנתו ניתן צו הגנה בתנאי פיקוח טכנולוגי.


אוכלוסיית יעד ותנאים מקדימים

למי ואיך פונים

שלבי ההליך

ערעור

חשוב לדעת

ראו גם

    גורמים מסייעים

    מקורות משפטיים ורשמיים

    פסקי דין

    חקיקה ונהלים

    חוק למניעת אלימות במשפחה

    הרחבות ופרסומים

    תודות