כאפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם עד גיל 18, הורים זכאים לקבל עליהם מידע רפואי
בבקשה לקבלת חומר מהרשומה הרפואית של הקטין, על אחד ההורים לחתום על כתב ויתור סודיות
תקציר
מטופל זכאי לקבל מהמטפל או מהמוסד הרפואי מידע רפואי מהרשומה הרפואית.
- כאשר המטופל הוא קטין, וההורה מעוניין לקבל או להעתיק חומר מהרשומה הרפואית של ילדו, ניתן לפנות בבקשה למחלקת הרשומות הרפואיות של המוסד הרפואי, בהליך של קבלת מידע מהרשומה הרפואית.
- במקרה זה, על אחד מהורי הקטין לחתום על טופס ויתור על סודיות רפואית. אם יש לקטין אפוטרופוס ממונה ע"י בית המשפט, יש להציג את כתב מינוי האפוטרופוס.
מסירת מידע רפואי על קטין, להוריו שבנפרד
- חובה על כל מטפל לתת מידע לכל אחד מההורים על-פי פנייתו, אלא אם כן ידוע למטפל על קיומו של צו בית משפט המונע זאת, או שולל את האפוטרופסות של ההורה.
- כמו כן, מוסד רפואי המחויב על-פי דין למסור מידע בכתב להורה בעניין ילדו הקטין, וקיבל מהורה של הקטין הודעה בכתב על רצונו לקבל עותק מהמידע בנפרד מהמידע שנמסר להורה האחר של הקטין, צריך למסור את המידע גם לאותו הורה, אלא אם נודע לו כי נשללה או הוגבלה האפוטרופסות של אחד ההורים בהחלטת בית המשפט.
- למידע נוסף ראו:
מידע רפואי על קטין שניתן לא למסור להוריו
- החוקים הבאים מעניקים לקטינים זכות לשמור בסוד מפני הוריהם מידע על טיפול רפואי שעברו:
- חוק לגילוי נגיפי איידס בקטינים, תשנ"ו-1996, מאפשר לקטינים מגיל 14 (ובמקרים אחרים גם מתחת לגיל זה) לבצע בדיקה לגילוי איידס ללא ידיעתם של ההורים, ומבלי למסור להורים מידע על התוצאה - אם הקטין מתנגד לכך. בתהליך זה מעורבים גורמי רווחה. לבית המשפט לנוער יש סמכות להורות למסור מידע על תוצאה חיובית של בדיקת איידס להורים, למרות התנגדות הקטין. למידע נוסף, ראו בדיקה לגילוי HIV (איידס) אצל קטין ללא הסכמת הוריו.
- על-פי חוק העונשין לא נדרשת הסכמת ההורים לביצוע הפסקת היריון בקטינה ולפיכך אין מוסרים להורים מידע על ביצוע הפסקת היריון בקטינה, אם היא מתנגדת לכך.
אי מסירת מידע רפואי להורה שהורשע או מואשם בביצוע עבירת מין או אלימות כלפי ילדו
- קטין אשר אחד מהוריו הורשע בביצוע עבירת מין או אלימות כלפי ילדו, או מתנהל נגדו משפט פלילי בשל עבירה כזו, זכאי להרחקת ההורה הפוגע ממעגל הטיפול בו, כך שלא יימסר לאותו הורה מידע לגבי טיפול רפואי באותו ילד ולא תידרש הסכמתו לטיפול רפואי בילד.
- ההורה רשאי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה לבקש שהסכמתו כן תידרש לטיפול בילדו ולקבל מידע על הטיפול הרפואי. יידרשו נסיבות מיוחדות כדי שבית המשפט יקבל את בקשת ההורה.
גורמים מסייעים
מוקדים ממשלתיים
ארגוני סיוע
מקורות משפטיים ורשמיים
חקיקה ונהלים
- חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
- חוק זכויות החולה - סעיף 16א.
- חוזר מנכ"ל משרד הבריאות מס' 9/2019 מיום 15.12.2019 - אמות מידה לניהול רשומת מטופל במערכת הבריאות.
הרחבות ופרסומים
- הפרטיות שלך. הזכות שלך. - מידעון הרשות להגנת הפרטיות, משרד המשפטים.
תודות
- המידע המקורי בערך זה נכתב על-ידי הר"י.