צו הגנה

בתי המשפט לענייני משפחה- בתי משפט השלום וכן בתי משפט דתיים רשאים לתת צו הגנה נגד אדם או לאסור עליו לעשות:

  • לכנס לדירה המתגורר בה בן משפחתו, או להיות קרוב לסביבתה, או לכנס/ להתקרב למקום אחר בן משפחתו נמצא בו בשגרה כמו מקום עבודתו.
  • להטריד בן המשפחה בכל צורה שהיא.
  • לפעול כנגד בן המשפחה בשביל למנוע ממנו להשתמש בנכס, גם אם יש למי שהוצא נגדו צו הגנה זכויות בנכס עצמו.
  • לנכוח במרחב מסויים במרחק מסויים אם הוא יודע שבן משפחתו נוכח בו.

צו הגנה בפיקוח טכנולוגי

בית המשפט רשאי במצבים מסויימים לתת צו הגנה באמצעי פיקוח טכנולוגי לאחר שקיבל הסכמת בן המשפחה שלטובתו ניתן הצו, ולאחר שהוסבר לו על האמצעי זה ועל היעילות שלו.

  • במצבים שניתן בהם צו הגנה כלפי מי שלטובתו ניתן הצו, אפשר לתת לו גם אמצעי פיקוח טכנולוגי על מנת לאתר בן המשפחה שניתן נגדו הצו אם נמצא בסביבתו או במרחב שהוא נמצא בו. צו כזה ניתן רק למי שהוא לא קטין או חסר ישע.
  • התנאים למתן צו הגנה באמצעים טכנולוגים הם:
    1. אם בית המשפט השתכנע שיש סכנה גדולה כלפי מי שביקש את הצו מאותו אדם כנגדו התבקש הצו, או אם יש סבירות להפרת תנאי הצו הרגילים.
    2. אם מי שמתבקש נגדו צו הגנה הוגש נגדו כתב אישום בעבר והורשע בגין אותן עבירות שלפי חומרתן, מתן צו עם האמצעי האמור מצדיק זאת.
    3. התקבלה הערכת מסוכנות שהוגשה לבית המשפט לפי בקשתו מהמעריך.
  • אם בית המשפט רואה שיש מסוכנות גבוהה וממשית לחיי בן המשפחה שביקש צו הגנה, רשאי הוא לתת צו הגנה בפיקוח טכנולוגי גם אם לא מתקיים התנאים לעיל.

בצו הגנה הניתן לטובת קטין, יש תנאים מסויימים למתן צו בפיקוח טכנולוגי שיפורטו להלן:

למי ואיך פונים

בית המשפט הוא זה שרשאי לתת צו הגנה נגד אדם לבקשת בן משפחה, היועץ המשפטי לממשלה, תובע משטרתי או עובד סוציאלי.

שלבי ההליך

בדיון למתן צו הגנה בפיקוח טכנולוגי תמסור יחידת יחידת הפיקוח הטכנולוגי לבית המשפט הודעה על קיום אמצעי טכנולוגי פנוי, קיום היתכנות טכנולוגית לשימוש באמצעי האומר, המלצת משטרת ישראל בדבר ההפרה והאזהרה. בשלב של הערכת המסוכנות למתן צו הגנה בפיקוח טכנולוגי יורה בית המשפט לקבל הערכה תוך עשרה ימים מהמעריך.

  • הוראה למתן הערכה כאמור ניתנת אם יש מכסה פנויה המאפשרת מתן ההערכה.
  • בהערכת המסוכנות בית המשפט יבהיר לצדדים שעלהים להתייצב בפני המעריך, ולשתף איתו פעולה. אם לא הופיע הצד שנגדו מתבקש צו ההגנה, משמע שנשקפת ממנו סכנה גבוהה לצד השני.
  • בית המשפט רשאי להחליט לא למסור העתק מהערכת המסוכנות לצדדים אם ינמק זאת, או למסור במועד מסויים אחר.
  • לא ניתן לעשות שימוש בהערכת המסוכנות אלא לצורך החוק הזה, והיא לא תתקבל כראיה בהליך אחר ורק לבקשה למתן צו הגנה לפי חוק זה.

ערעור

חשוב לדעת

תוקפו של צו הגנה לא יעלה על שלושה חודשים. בית המשפט רשאי להאריך עד שנה אחת מפעם לפעם ולעוד שנה אחת נוספת בצירוף נימוקים למתן ההארכה. ניתן צו הגנה בפיקוח טכנולוגי ללא הערכת מסוכנות, יעמוד בתוקפו עד עשרה ימים. בית המשפט רשאי להאריך לעוד עשרה ימים נוספים.

  • מצא בית המשפט שבקשת צו הגנה נמצאה קנטרנית הוא רשאי לפסוק נגד מי שביקש את הצו פיצויים לצד שנפגע מהגשת הבקשה, ו/או הוצאות לטובת המדינה ולצד שנפגע.
ראו גם

    גורמים מסייעים

    עובד סוציאלי שנקבע לפי החוק. היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, משטרת ישראל. גורמים אלו יכולים להיות גם הצד שמבקש צו הגנה עבור מי שמעוניין לבקש.

    • רופא, אחות, עובדי חינוך, עובד סוציאלי, שוטר, פסיכולוג, קרימינולוג קליני, וכל עוסק במקצוע רפאי, עורך דין, איש דת או טוען רבני יכולים אם יש להם יסוד סביר שנעברת עבירה ליידע את הנפגע שאפשר לפנות למשטרה, למחלקה ללשירותים חברתיים, או למרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה מטעם המחלקה לשירותים חברתיים.

    מקורות משפטיים ורשמיים

    פסקי דין

    חקיקה ונהלים

    הרחבות ופרסומים

    תודות