המדריך מרכז את כל הזכויות המגיעות לאישה מרגע שהיא יולדת תינוקת או תינוק ובמהלך השנה הראשונה אחרי הלידה. מפורטות בו זכויותיה של האם מול המערכת הרפואית, מול המעסיק שלה, מול המערכת הפיננסית ועוד. כמו כן, מפורטות זכויות ההורה הנוסף בתקופה המדוברת
תשעה חודשי היריון חלפו עברו להם, הלידה הסתיימה, וכעת המסע האמיתי מתחיל. היולדת הטרייה לא לבד - לצד החובות שההורות מביאה איתה, עומדת גם חובת כלל החברה להקל, להתחשב ולהשתתף במציאות החדשה. זה הזמן ללמוד ולהכיר את רשימת הזכויות המלאה שעומדות להורים הטריים ולתינוק.
הימים הראשונים לאחר הלידה
שהות בבית החולים עד השחרור
- אחרי הלידה, שהות האם והתינוק בבית החולים תהיה לפחות 48 שעות בהתאם להחלטות הצוות הרפואי, ויותר מכך במקרה של ניתוח קיסרי. הוצאות אשפוז בגין לידה משולמים ישירות לבית החולים על ידי המוסד לביטוח לאומי.
- למידע נוסף ראו תשלום עבור הוצאות האשפוז של יולדת (מענק אשפוז).
תזונת התינוק
- הצוות הרפואי בבית החולים מחויב להעביר לאם היולדת הדרכה על תזונת התינוק, במהלכה ניתנת לה האפשרות לבחור בין הנקה, הזנה בתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל), או שילוב בין השניים.
- יש לספק ליולדת את מירב האינפורמציה על כל אחת מהאפשרויות, ואם החליטה לא להניק, עליה לציין זאת במפורש בפני הצוות, כדי שההאכלה תוכל להתבצע גם הרחק מהאם.
- אם היולדת החליטה להניק, ההנחיה היא לסייע ליולדת להתחיל בהנקה בתוך חצי שעה מהלידה, ולכל אורך השהות בבית החולים.
- יש לספק ליולדת הדרכת הנקה לפחות פעם אחת ביום, בידי יועצת הנקה, כולל הסבר כיצד לשאוב חלב וסיפוק של משאבות חלב.
- אם אין יועצת הנקה זמינה, ניתן לבקש מהאחיות במחלקה לתאם ביקור של יועצת הנקה.
- ייעוץ ההנקה ממשיך בקהילה לאחר השחרור מהאשפוז, בידי אחיות "טיפת חלב" ורצוי לבדוק את החזרי קופת החולים בהקשר לייעוץ פרטי.
- למידע נוסף ראו:
בדיקות וחיסונים לתינוק
- בימים הראשונים אחרי הלידה, כל יילוד זכאי לבדיקות סקר ומתן החיסונים המומלצים על ידי משרד הבריאות. לצד הזכאות להם, קיימת להורים זכות לסרב לכל בדיקה או מתן חיסון, והסכמתם נדרשת בעל פה או בכתב. המשך המעקב יתבצע בתחנת טיפת החלב הקרובה לבית היילוד.
- מומלץ להגיע לטיפת חלב תוך שבועיים מיום הלידה כדי לפתוח תיק ולבדוק את התינוק בפעם הראשונה. אם התקבלה הנחיה מבית החולים להגיע מוקדם יותר או שישנה בעיה בהנקה, כדאי ליצור קשר עם טיפת החלב קרוב ככל הניתן למועד השחרור מבית החולים.
- תחנות טיפות חלב מספקות שירותי בריאות ורפואה בתחום קידום הבריאות ומניעה לנשים, תינוקות וילדים, מלידה עד גיל שש והשירות בהן ניתן ללא תשלום, ואינו מותנה בהשתייכות לקופת חולים. בטיפת חלב היילוד זכאי לחיסונים המומלצים ולגילוי מוקדם של ליקויי בריאות כגון: לחץ דם גבוה, רעלת היריון, סוכרת, אנמיה, תת/עודף משקל, דלקת בדרכי השתן.
- בהמשך יש לרשום את הילד לקופת החולים בה מבוטח אחד מהוריו ומומלץ לברר האם הילד צורף לביטוח הסיעודי של הקופה שכן עד גיל 19-18 (תלוי בקופה) ניתן פטור מתשלום דמי הביטוח הסיעודי (הפרמיה).
- ניתן גם לרכוש עבור הילד ביטוח בריאות פרטי.
- למידע נוסף ראו:
היעדרות האב מהעבודה מיד לאחר הלידה
- אב היילוד (או בת זוג של היולדת) רשאי להיעדר מעבודתו עד חמישה ימים קלנדריים אחרי יום הלידה. כך מחושבים ימים אלו:
- 3 ימי ההיעדרות הראשונים מהעבודה ייחשבו כחופשה שנתית והעובד יהיה זכאי לתשלום דמי חופשה עבורם.
- אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים, תיחשב ההיעדרות כחופשה ללא תשלום.
- היעדרות בכל אחד מהיומיים הבאים, תיחשב כהיעדרות על חשבון ימי מחלה.
- למידע נוסף ראו היעדרות מעבודה עקב לידה של בת הזוג (חופשת אבהות).
יום חופש מיוחד לעובדי קבלן, בנייה ועובדי שמירה ואבטחה
- עובד קבלן במגזר הפרטי שעבד מעל 3 חודשים במסגרת חברת כוח האדם, זכאי לקבל יום חופש לרגל ברית המילה של בנו או מסיבת הולדת בתו.
- עובד שמירה ואבטחה שעובד אצל המעסיק מעל 6 חודשים זכאי לקבל יום חופש לרגל הולדת ילד.
- עובד בניין ושיפוצים בעל ותק של שנה לפחות אצל המעסיק, זכאי לקבל יום חופש לרגל הולדת ילד.
- ימים אלו יהיו בתשלום מלא ולא יבואו על חשבון ימי החופשה שצבר העובד.
- הזכות מיועדת לבני הזוג של היולדת ולכן היא ניתנת גם ל:
- בת זוג של יולדת.
- זוג גברים שהביאו לעולם תינוק באמצעות פונדקאית, כאשר בן הזוג שישתמש ביום החופש הוא מי שלא יצא לחופשת לידה.
- למידע נוסף ראו:
רישום התינוק
- טרם השחרור מבית החולים, על היולדת לגשת לעמדה של משרד הפנים, כדי להשלים את תהליך הרישום של התינוק.
- ניתן לבחור שם לתינוק במעמד זה, אבל אפשר להשלים את תהליך מתן השם בשבועות שלאחר מכן, על ידי פניה למשרדי רשות האוכלוסין או לאתר האינטרנט של הרשות.
- אם היולדת היא אישה נשואה, יש להציג תעודת זהות של הורי היילוד.
- במקרה של גבר ואישה שאינם נשואים, על האב להזדהות באמצעות תעודת זהות, למלא טופס "הכרה באבהות" חתום על ידי שני ההורים, ולמסור אותו בבית החולים.
- במקרה של לידת בית, על שני ההורים להתייצב אצל פקיד הלידות בלשכת למנהל האוכלוסין ולהציג תעודות זהות וכן תעודת רופא או תצהיר מאת מיילדת מוסמכת אשר טיפלו בלידה.
- במקרה של בנות זוג מאותו מין, בת הזוג של היולדת תוכל לקבל הכרה משפטית במעמדה כהורה על ידי פניה לבית המשפט לענייני משפחה, אשר מוסמך לתת צו הורות פסיקתי המכיר במעמדה. למידע על הליך זה ראו הכרה בהורות של אדם על הילד הביולוגי של בן הזוג מאותו מין ללא צורך בהליך אימוץ (צו הורות פסיקתי).
- למידע נוסף ראו רישום הודעת לידה של תינוק שנולד בארץ
מענק לידה
- מיד עם הלידה, היולדת זכאית למענק לידה, תשלום המוענק על-ידי המוסד לביטוח לאומי.
עבור לידת הילד הראשון במשפחה | 1,986 ₪ |
עבור הילד השני במשפחה | 894 ₪ |
עבור הילד השלישי | 596 ₪ |
עבור כל ילד לאחר הילד השלישי | 596 ₪ |
עבור לידת תאומים | 9,930 ₪ |
עבור לידת שלישייה | 14,895 ₪ |
בלידה של יותר משלישייה | 14,895 ₪ עבור השלישייה וכן 4,965 ₪ עבור כל ילד נוסף באותה לידה |
- הזכאות למענק לידה ניתנת ל:
- כל תושבת ישראל או אשת תושב ישראל, גם אם הלידה היתה בחו"ל.
- אישה המועסקת בישראל או שבן זוגה מועסק בישראל, שישה חודשים רצופים לפני הלידה, גם אם אינם תושבי ישראל - ובלבד שהלידה הייתה בישראל.
- הורים מאמצים והורים מיועדים המחכים להליך פונדקאות. במצב זה, גם האם הפונדקאית, אם היא ישראלית - זכאית למענק לידה.
- אישה שילדה בבית חולים או בלידת בית.
- למידע נוסף ראו מענק לידה.
פגים ושהות נוספת בבית החולים
- במקרה של תינוק שנולד בתת משקל או לפני הזמן, ועליו להישאר בפגייה - הוריו רשאים לשהות עמו שם במשך כל שעות היממה, לרבות בעת ביצוע בדיקות.
- להורים לפגים יינתן פטור מתשלומי חניה בחניון של בית החולים.
- למידע נוסף ראו:
חופשת הלידה
איך מחשבים את חופשת הלידה ודמי הלידה?
- בתקופה שלאחר הלידה, האם העובדת זכאית לחופשת לידה שבה גלומות הטבות סוציאליות שונות, ובחלקה משולמים לה דמי לידה על ידי המוסד לביטוח לאומי.
- הגדרת תקופות הזמן של חופשת הלידה ודמי הלידה, נקבעת על פי כמות הזמן שהאם עבדה ברציפות לפני הלידה, באותו מקום או אצל אותו מעסיק:
- עובדת שעבדה 12 חודשים לפחות, תהיה זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות.
- עובדת שעבדה פחות מ-12 חודשים זכאית לחופשת לידה של 15 שבועות.
- עבור שני המקרים, ניתן לקחת עד 7 שבועות מחופשת הלידה לפני יום הלידה המשוער, ואת שאר השבועות אחרי הלידה - לפי בחירת היולדת.
- דמי הלידה מחושבים על פי הכנסות היולדת, כך:
- מי ששילמה דמי ביטוח לאומי עבור 10 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליציאתה לחופשת לידה, או 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליציאתה לחופשת לידה, זכאית לדמי לידה במשך 15 שבועות מתוך חופשת הלידה.
- מי ששילמה דמי ביטוח לאומי עבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליציאתה לחופשת לידה זכאית לדמי לידה במשך 8 שבועות מתוך חופשת הלידה.
- דמי הלידה לא ישולמו עבור תקופה בה היולדת עובדת. אם בחרה לשוב לעבודה לפני תום הזמן שדווחה עליו, ביטוח לאומי יכול לשלול את זכאותה לדמי הלידה, כולם או חלקם.
- עובדת עצמאית יכולה לבקש אישור לבצע פעולות לתחזוקת העסק במהלך חופשת הלידה בהיקף של עד 25% מעבודתה הרגילה.
- למידע נוסף ראו:
חופשת לידה לאב
- אבות יכולים לקחת חופשת לידה לצורך טיפול בתינוק, אבל היא מותנית בהסכמת האם לוותר על חלק מחופשת הלידה שלה, החל מהשבוע השביעי אחרי הלידה. בתקופה זו, האב זכאי לדמי לידה על פי אותם קריטריונים של האם.
- בנוסף יכול האב לקחת חופשת לידה בת שבוע במקביל לחופשת הלידה של האם (ואם מדובר בלידת תאומים או יותר - אז יוכל האב לקחת שבועיים נוספים במקביל ליולדת אך חופשת הלידה שלה תקוצר בהתאם).
- הנ"ל תקף גם לבת זוג של יולדת. לשם כך עליה להיות מוכרת במוסד לביטוח לאומי כבת-הזוג של היולדת, בין אם שתיהן רשומות כנשואות במרשם האוכלוסין או נרשמו כידועות בציבור במוסד לביטוח לאומי.
- למידע נוסף ראו:
המשך חופשת הלידה מעבר לתקופת תשלום דמי הלידה
- בתום תקופת תשלום דמי הלידה, היולדת יכולה לבחור להישאר בבית למשך שארית תקופת חופשת הלידה שנקבעה לה. בתקופה זו:
- העובדת ממשיכה לצבור זכויות סוציאליות המוקנות על פי הוותק במקום העבודה, כמו דמי הבראה, חופשה שנתית, ימי מחלה ופיצויי פיטורים.
- הפרשות המעסיק לקופת הגמל וקופות הפנסיה נפסקות. עם זאת, העובדת רשאית להפקיד בעצמה כספים לביטוח הפנסיוני, כדי לשמור על רציפות הזכויות הפנסיוניות.
- אסור למעסיק לפטר את העובדת.
- עובדת עצמאית זכאית לעשות פעולות לתחזוקת העסק שלה, מבלי שתחשב כמוותרת על זכותה לחופשת הלידה.
- למידע נוסף ראו חופשת לידה.
הארכת חופשת הלידה עקב אשפוז
- אישה בחופשת לידה שתינוקה מאושפז בבית החולים, במחלקת פגים או בתינוקייה, או שמסיבה כלשהי התינוק צריך להתאשפז שוב לתקופה של לפחות 15 יום - זכאית להאריך את חופשת הלידה שלה. ההארכה תעשה בהתאם למספר הימים באשפוז ותחושב כך:
- אם היולדת זכאית לתשלום דמי לידה עבור 15 שבועות - היא זכאית כעת להארכת חופשת הלידה עד ל-20 שבועות נוספים
- אם היולדת זכאית לתשלום דמי לידה עבור 8 שבועות - היא זכאית כעת להארכת חופשת הלידה עד ל-15 שבועות נוספים
- אישה שנאלצת להשאר באשפוז אחריה הלידה או לחזור לאשפוז בתוך חופשת הלידה לתקופה של לפחות 15 יום, זכאית להאריך את חופשת הלידה, באופן שיחושב כך:
- אם היולדת זכאית לתשלום דמי לידה עבור 15 שבועות - היא זכאית כעת להארכת חופשת הלידה עד ל-4 שבועות נוספים
- אם היולדת זכאית לתשלום דמי לידה עבור 8 שבועות - היא זכאית כעת להאריך את חופשת הלידה בשבועיים נוספים
- למידע נוסף ראו:
חופשה ללא תשלום בתום חופשת הלידה
- אישה רשאית לקחת חופשה ללא תשלום (חל"ת) בתום חופשת הלידה.
- בתקופת החל"ת ועד 60 יום לאחר שובה לעבודה אסור לפטר את העובדת, אלא בהיתר ממשרד העבודה.
- משך החל"ת שהעובדת רשאית לקחת הוא רבע מתקופת עבודתה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, ולא יותר משנה מיום הלידה. אם היולדת האריכה את חופשת הלידה אל מעבר לתקופת דמי הלידה (למשל שהתה בחופשת לידה 26 שבועות, שמתוכם 15 שבועות בתשלום דמי לידה ו-11 שבועות ללא תשלום) יופחת מספר השבועות שבהם שהתה היולדת בחופשת לידה ללא תשלום מהתקופה שבה היא זכאית לשהות בחל"ת.
- בתקופת החל"ת העובדת לא זכאית להפרשות כספים של המעסיק לביטוח פנסיוני או לקרן השתלמות, אלא אם כן הוסכם אחרת בחוזה העבודה או בהסכם קיבוצי. כמו כן, העובדת מפסיקה לצבור ותק במקום העבודה, למשך תקופת החל"ת.
- למידע נוסף ראו חופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה.
חופשת לידה לסטודנטית
- בתקופת חופשת הלידה, חלה על מוסדות אקדמיים החובה לאפשר לסטודנטית לייצר רצף השכלתי שלא יפגע בלימודיה. אם נעדרה מלימודים 21 ימים לפחות בסמסטר בשל חופשת לידה זכאית להאריך את לימודיה בשני סמסטרים מבלי שתחויב בשכר לימוד או בכל תשלום נוסף עקב הארכה זו.
- בנוסף, חלות הקלות בנוגע לנוכחות בשיעורים. סטודנטית שילדה זכאית להיעדר מכלל השיעורים שחלה בהם חובת נוכחות, לתקופה של 6 שבועות מיום הלידה, ויש לה בחירה בין שתי אפשרויות:
- להיעדר מ-30% מכלל השיעורים, בתקופה של 15 שבועות מיום הלידה.
- להיעדר מכלל השיעורים לתקופה של 6 שבועות מיום הלידה.
- הזכויות חלות גם על סטודנט שיצא לחופשת לידה בהסכמת זוגתו, או סטודנטית שיצאה לחופשת לידה בהסכמת זוגתה שילדה.
- למידע נוסף ראו סטודנטיות וסטודנטים אחרי לידה.
בחזרה לעולם התעסוקה - זכויות האם העובדת
השתלבות בחזרה בעבודה
- על פי פסיקת בתי הדין האזוריים לעבודה, עובדת לאחר חופשת לידה זכאית להזדמנות ממשית להשתלב מחדש במקום עבודתה ולחזור לאותה עבודה שבה עבדה לפני יציאתה לחופשת הלידה ובאותם תנאים.
- מעסיק שאינו מאפשר לעובדת לחזור לאחר חופשת לידה לאותה עבודה ובאותם תנאים, ייחשב כמי שפיטר את העובדת שלא כדין, אלא אם עשה זאת בהיתר ממשרד הכלכלה.
- עם חזרתה של העובדת עליה לעדכן את פרטי הלידה על גבי טופס 101 כדי ליהנות מהטבות מס שלהן היא זכאית בשל הפיכתה לאם. למידע נוסף ראו פסקת "זיכוי במס הכנסה" בהמשך.
- למידע נוסף ראו:
שעת הורות (שעת הנקה)
- יולדת שחוזרת לעבודתה, זכאית להעדר כעת מהעבודה שעה אחת ביום שבדרך כלל תילקח ביציאה מוקדמת הביתה. השעה הזו זוכה לכינוי "שעת הנקה" אבל היא אינה מוגבלת רק לנשים מניקות, והזכאות לה נמשכת במשך ארבעה חודשים אחרי תום חופשת הלידה.
- ניתן לחלוק את הזכות (כולה או חלקה) עם בן הזוג.
- למידע נוסף ראו שעת הורות (שעת הנקה).
איסור על עבודת לילה
- בתקופה שלאחר חופשת הלידה החוק ממשיך להגן על בריאות היולדת. אין להעסיקה בעבודת לילה (עבודה במשמרת שלפחות שעתיים מתוכה הן בין השעות 22:00 בלילה ל-06:00 בבוקר) או בימי המנוחה השבועית וזאת במשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה.
- למרות זאת, אם העובדת הסכימה לכך בכתב, ניתן להעסיק אותה בעבודות לילה או במנוחה השבועית.
- למידע נוסף ראו הגבלת שעות עבודה לאחר חופשת לידה.
התפטרות העובדת
- אם העובדת מתפטרת בתוך תשעה חודשים מהיום שילדה, כדי לטפל בילד - היא זכאית לפיצויי פיטורים, בתנאי שהתקיימו יחסי עובדת-מעסיק בינה לבין המעסיק במשך שנה לפחות. במקרה זה יש לשים לב לנקודות הבאות:
- אם כספי הפיצויים הופרשו על-ידי המעסיק במהלך תקופת ההעסקה לקרן פיצויים, לקופת גמל או לביטוח פנסיוני, הרי שתשלום הפיצויים לא ישולם על-ידי המעסיק, אלא על-ידי הגוף שמנהל את הקופה שאליה הופרשו הכספים. (אם הופרשו רק חלק מפיצויי הפיטורים לקופת הגמל או לביטוח פנסיוני, על המעסיק לשלם את ההפרש ישירות לעובד, והכספים שהופרשו לקופת הגמל יועברו לבעלות העובד).
- לשם כך על המעסיק לצייד את העובדת באישור לשחרור הכספים. (אם המעסיק לא נותן את הסכמתו לשחרור הכספים, העובדת תיאלץ להשאיר את הכספים בחיסכון הפנסיוני ולקבל אותם בצורת קצבה חודשית לאחר שתגיע לגיל 60. אם תמשוך אותם בכל זאת שלא במסגרת "אירוע מזכה", כגון: גיל פרישה, מוות או אובדן כושר עבודה, המעסיק רשאי לדרוש את הכספים הללו מהעובדת).
- אם לעובדת שהתפטרה יש בן או בת זוג העובדים ומבוטחים בביטוח לאומי, אזי למשך התקופה בה לא תעבוד, היא תהיה פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי ומתשלום דמי ביטוח בריאות. לשם כך עליה להיות נשואה לבן או בת הזוג, או להיות מוכרת במוסד לביטוח הלאומי כידועה בציבור.
- למידע נוסף ראו:
פיטורי העובדת
- אין לפטר עובדת במשך 60 יום לאחר סיום חופשת הלידה, אלא בקבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה.
- התנאים המצטברים לקבלת ההיתר, הם כי:
- הפיטורים אינם קשורים ללידה או לחופשת הלידה.
- העסק חדל לפעול או שהמעסיק הוכרז כפושט רגל.
- אם העובדת הייתה בחל"ת בתום חופשת הלידה, האיסור על פיטוריה ללא היתר ימשך עד ל-60 יום לאחר ששבה מהחל"ת.
- למידע נוסף ראו:
מסגרת הטיפול בתינוק
- בעת שאבא ואמא עובדים - התינוק יימצא, בדרך כלל, בגן פרטי, מעון יום או בידיהם הנאמנות של מטפל או מטפלת. הנה כמה דברים שחשוב לדעת על המסגרות השונות:
מעונות יום
- הפיקוח על מעונות היום נמצא באחריות משרד הרווחה. סמכויות המשרד מוגדרות על-פי חוק הפיקוח על המעונות והתקנות הנלוות לחוק.
- הורים העונים על קריטריונים שונים, עשויים להיות זכאים להשתתפות של המשרד בתשלום עבור המעונות, כאשר ניתנת עדיפות להורים יחידים.
- השירות ניתן גם עבור פעוטות עם צרכים מיוחדים.
- למידע נוסף ראו מעונות יום
העסקת מטפלת
- מטפלת זכאית לכל הזכויות הניתנות לעובדות ועובדים במשק בית, שהן זכויות של עובדים שכירים. חלה על המעסיקים חובת תשלום שכר שאינו נמוך משכר המינימום, הסדרת התשלום למוסד לביטוח לאומי, ביטוח פנסיוני, דמי הבראה ושכר מלא עבור ימי חג.
- למידע נוסף ראו זכותון עובדים במשק בית (עוזרות בית ומטפלים/ות)
זכויות פיננסיות להורים ולתינוק
חיסכון לכל ילד
- במסגרת תוכנית "חיסכון לכל ילד" המוסד לביטוח לאומי מפקיד מדי חודש 57 ₪ עבור הזכאים וההורים רשאים להוסיף 57 ₪ נוספים מתוך קצבת הילדים.
- ההחלטה על מסלול החיסכון היא של ההורים, והם רשאים לבחור בין חיסכון בקופת גמל או בבנק, מתוך רשימות שקבע משרד האוצר, וכן בין מסלולי השקעה שונים.
- למידע נוסף ראו תוכנית "חיסכון לכל ילד".
קצבת ילדים
- משפחות החיות בישראל מקבלות קצבת ילדים חודשית שמטרתה לסייע בהוצאות גידול הילדים.
- במקרה של הורים גרושים, הקצבה משולמת להורה שהילדים נמצאים בהחזקתו.
- למידע נוסף ראו קצבת ילדים.
קצבת לידה במקרה של לידה מרובת עוברים
- אם נולדו בלידה אחת 3 ילדים או יותר, היולדת זכאית לקבל בנוסף לקצבת הילדים גם קצבת לידה במשך 9 חודשים (המוסד לביטוח לאומי משלם בפועל את הקצבה במשך 20 חודשים).
- למידע נוסף ראו קצבת לידה.
זיכוי במס הכנסה
- האם והאב זכאים כל אחד לזיכוי של 1.5 נקודות במס הכנסה בשנת הלידה, הטבה ששוויה 4,356 ₪ לשנה עבור כל אחד מהם.
- האם רשאית לבחור אם לקבל את מלוא 1.5 הנקודות בשנת המס שבה נולד הילד, או לדחות קבלת נקודה אחת מתוך ה-1.5 לשנת המס שלאחריה (כך שבשנת הלידה היא תקבל רק חצי נקודה).
- אם יחידנית תהיה זכאית, בנוסף לזיכוי של 1.5 נקודות במס הכנסה, גם לנקודות הזיכוי שיועדו לאב וכן לנקודת זיכוי נוספת ולפיכך זכאית ל-4 נקודות זיכוי בשנת הלידה ששוויין עשוי להגיע ל-11,616 ₪ לשנה.
- לשם מימוש הזכות יש למלא טופס 101 ולמסור אותו לידי המעסיק, לפני שמסתיימת שנת המס (כלומר לפני סוף חודש דצמבר). למימוש דחיית אחת מנקודות הזכות, יש להוסיף לטופס 101 את טופס 116ד.
- למידע נוסף ראו:
החזר מס הכנסה
- אם היולדת חזרה לעבודה רק בשנת המס שלאחר הלידה או לא חזרה לעבודה כלל, היא עשויה להיות זכאית להחזר מס הכנסה, בגין מס ההכנסה העודף שנוכה ממשכורתה במהלך שנת הלידה.
- ניתן לבקש החזר רק לאחר תום שנת המס, ועד 6 שנים מתום שנת המס שעבורה מבוקש ההחזר.
- למידע נוסף ראו החזר מס הכנסה לאישה אחרי חופשת לידה.
פריסת תשלום מס הכנס בגין דמי הלידה על פני שנתיים
- כאשר חופשת לידה מתחילה בסוף שנה מסוימת ומסתיימת בתחילת השנה שלאחריה, ניתן לבקש לפרוס את תשלום מס ההכנסה עבור דמי הלידה על-פני שנתיים וכך להפחית את גובה מס ההכנסה.
- למידע נוסף ראו פריסת תשלום מס הכנסה על דמי לידה.
הטבות והנחות
- רצוי לעקוב אחר גביות שונות שנעשות על פי מספר הנפשות במשפחה ולדווח כאשר מספר זה עולה. לדוגמא: עבור משפחה של מעל שתי נפשות, חשבון המים קטן יותר ולכן אחרי הלידה כדאי לדווח לתאגיד המים.